Column Marga Patijn, MOOI Lijfstijl 2 2012

April 2012

Gezond werken

Wie wil er nu ziek worden van het werk dat je doet. Alleen vakvrouw of -man zijn is niet meer van deze tijd. Goed voor jezelf zorgen is ook belangrijk geworden. En dat niet alleen in je privéleven, maar zeker ook tijdens je werk.

Tegenwoordig is er steeds meer bekend over zaken die je in je werk gevaar opleveren en daardoor kunnen ook wij als FNV MOOI samen met de specialisten aan de slag met voorlichting en advies. Voorlichting en advies over hoe je situaties de baas kunt, maar ook hoe je met producten moet omgaan en welk meubilair nu het meest aan de regels voldoet.

Als je werknemer bent, word je ook nog eens beschermd door de wet. Jouw werkgever is verplicht een risico-inventarisatie uit te voeren met daarin een analyse van de risico’s van het beroep waarin jij werkt, maar vooral ook van wat hij heeft gedaan om jouw gezondheid te garanderen.

Binnenkort wordt de arbocatalogus voor kappers verwacht, een boekwerk met allemaal regels en tips. Dit keer ook voor ZZP’ers. FNV MOOI vindt dat de werknemersregels daaruit opgenomen moeten worden in de CAO.

Arboregels voor schoonheidsverzorging en voetverzorging zijn er al; deze zijn opgenomen in de codes van het HBA.

FNV MOOI heeft eraan meegewerkt om al deze regels en tips op papier te krijgen, zodat de werkenden in onze branche vooraf kunnen weten waar de gevaren zitten.

Bij deze gezondheidsuitgave van MOOI Lijfstijl vind je het boekje ‘Werkdruk of druk werk’. Lees het eens door, je zult er veel aan hebben, en kijk voor verdere informatie op www.fnvmooi.nl.

Marga Patijn

voorzitter FNV MOOI