Column Marga Patijn, MOOI Lijfstijl 1, 2015

Februari 2015

TREND: flexibel (moeten) werken

Als ZZP’er in onze branche kun je zelf goed sturing geven aan de uren en dagen dat je wilt werken. Natuurlijk houd je daarbij rekening met de wensen van je klanten. Maar zelf bepaal je wanneer je een privé afspraak maakt, scholing volgt, sport, je kind van school haalt en wanneer je op vakantie gaat. Voor de werknemer ligt dat soms anders, natuurlijk heb je een arbeidsovereenkomst waarin is opgenomen op welke dagen en uren in de week je werkt. Maar als je daarvan wilt afwijken, kun je dat niet alleen bepalen. Je zult dit in overleg met je werkgever moeten regelen. Vaak gaat dat goed, en vaak is het geven en nemen principe van toepassing.
Maar FNV MOOI ziet ook een trend waar de werkgever een wel heel bijzonder standpunt inneemt. Deze werkgevers vinden vooral dat jij flexibel moet zijn. Als er klanten zijn, kun je komen werken, als ze er niet zijn, sturen ze je naar huis. Op vrijdag weet je niet of je op maandag moet werken. En rekening houden met je kinderoppas vindt hij het werk van jou, want jij hebt immers voor dat kind gekozen. Soms gaat het zelfs zo ver dat hij je een andere arbeidsovereenkomst aanbiedt.

Wij van FNV MOOI raden je aan om eerst met FNV MOOI te bellen want de werkgever mag niet zomaar alles doen. Er zijn wetten, arbeidsovereenkomsten en cao’s waar in staat hoe het moet.
Daarnaast is fatsoenlijk met elkaar omgaan ook heel belangrijk om het aanzien van onze branche omhoog te houden.

Laat deze werkgever er niet mee weg komen en neem contact op met FNV MOOI.

FNV MOOI houdt je op de hoogte.

Marga Patijn,
Voorzitter