Column Marga Patijn, MOOI Lijfstijl 2 2014

Mei 2014

Nederland lijkt op weg naar een meer 24-uurs economie. Steeds meer activiteiten vinden ook in de weekenden en avonden plaats, de zondag wordt steeds populairder.

Onze wellness branche is al gewend aan deze trend. Ook een aantal ZZP ‘ers in onze branche hebben gekozen voor het avondwerk. Maar onze werknemer-kappers geven aan dat ze nu juist de voorkeur geven aan voorspelbaarheid. Vaste dagen en uren geven nu juist de mogelijkheid om privé en werk goed te combineren, waarbij werken op de dag toch nog de voorkeur heeft. Toch zijn er ook mensen die juist
’s avonds willen werken, de partner zorgt dan voor de kinderen. Afwijken van deze vaste uren bij bijvoorbeeld kerstdrukte of vakantie van collega’s vindt men prima, in overleg natuurlijk, want de opvang moet wel geregeld kunnen worden. Verder verwacht de werknemer de flexibiliteit die ze geven wel terug van de salon, ook zij hebben namelijk soms een vrije dag nodig.

FNV MOOI heeft in de laatste maanden salons bezocht en een enquête naar de werknemer-leden gestuurd. De uitkomst is dat zij graag vaste dagen en uren werken en dat hier in overleg van kan worden afgeweken. Bijna ieder lid dat de enquête heeft ingevuld, werkt extra met piek en ziek (Kerst, vakantie en bij ziekte). Wel willen zij de extra uren die hieruit ontstaan, opnemen op de tijden die zij hiervoor zelf aanwijzen.

Marga Patijn
Voorzitter