Column Marga Patijn, MOOI Lijfstijl 3 2013

Mei 2013

“Het is wel JOUW pensioengeld

Pensioen is inkomen voor later. Hoe vroeger je begint met sparen, hoe meer je aan het eind hebt en hoe minder je per maand betaalt. Maar kijk uit, de financiële markten zijn de laatste jaren erg wispelturig, risicovol beleggen lijkt op dit moment gevaarlijker dan ooit. Daarnaast zorgt de overheid ook nog eens dat je minder vriendelijk mag sparen zodat je langer moet doorwerken.

Hoe zit het ook alweer
Op je 65e jaar, wordt 67 jaar, krijg je AOW. Dat bedrag is niet zo hoog, daarom is sparen voor een extra inkomen, pensioen, een goed idee. Al je inleg gaat in een pot en deze wordt beheerd door bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij of een pensioenfonds.

En dan komt het
Deze partijen zijn verplicht om goed op jouw geld te letten, maar mensen maken keuzes en de vraag is zou dat ook jouw keuze geweest zijn. Wat kost bijvoorbeeld het beheren van jouw geld, gaan ze sparen of beleggen en hoe risicovol gaan ze dat doen. Let dus op dat het beheren niet teveel kost en dat ze niet te risicovol met je geld aan de slag gaan. Zodat je inderdaad later een appeltje voor de dorst overhoudt. Dat je weet wat je zo’n beetje krijgt en dat het geen slechte verrassing zal zijn. “

Marga Patijn

voorzitter FNV MOOI