Column Marga Patijn, MOOI Lijfstijl 4 2014

Augustus 2014

Ben jij een echte ZZP’er?
Onderzoek gestart naar een nieuwe definitie van de ZZP’er.

Mijn vakantie zit er op, jammer. Maar er ligt wel weer leuk en interessant werk op mij te wachten. Zo is FNV MOOI onder andere druk met de voorbereidingen van de FNVMOOIDag, die nog groter is dan voorgaande jaren (zie MOOI Lijfstijl 4).
Maar er ligt ook het vraagstuk vanuit de overheid van wie in de toekomst nog ZZP’er is. Binnen de FNV wordt hier tussen collega-bonden over gesproken, en dat is logisch. Er zijn bijvoorbeeld werkgevers (soms hele grote) die door een slimme constructie werknemers ontslaan en dan diezelfde werknemers weer aannemen, maar dan als een ZZP’er. Heel uitgekookt heeft deze werkgever eerst het loon/de vergoeding (arbeids)voorwaarden flink naar beneden gehaald, zodat de nieuw aangenomen ZZP’er een stuk minder inkomen krijgt dan daarvoor in de functie van werknemer.
FNV MOOI en de collega-bonden vinden dat deze schijnconstructie moet worden verboden en flink moet worden afgestraft. Echter de manier waarop is niet geheel zonder risico. Het afstraffen van die foute werkgever mag natuurlijk niet betekenen dat de ZZP’er die hier zelf voor heeft gekozen, zijn eigen salon runt, zijn eigen klanten werft, zijn eigen risico’s neemt en een inkomen verdient, de dupe wordt van deze nog te onderzoeken maatregel. FNV MOOI waakt ervoor dat de ZZP’er in de Uiterlijke Verzorging straks niet meer als “de ZZP’er” wordt aangemerkt en daardoor bijvoorbeeld zijn startersaftrek of andere faciliteiten verliest. Dit is het begin van de discussie. FNV MOOI houdt je op de hoogte.

Marga Patijn
Voorzitter