Column Marga Patijn, MOOI Lijfstijl 4 2013

Augustus 2013

“Meer dan een discussie in onderwijsland

Zo, de vakanties zitten erop! Zelf heb ik genoten en ben weer uitgerust aan de slag. Onderwijs staat hoog op mijn agenda en dat heb ik het niet alleen over de oprichting van de FNV MOOI Academie. De slogan “Een leven lang leren” is inmiddels volledig ingeburgerd. Iedereen weet dat je als je je niet blijft ontwikkelen, achterop raakt en vaak moei lijker een baan vindt of minder klanten aan je bindt dan diegenen die wél vernieuwen en de trends op hun vakgebied volgen.

Maar alles begint natuurlijk bij het begin als je een beroepsopleiding gaat volgen. En ja, bij die voorbereiding op het vak gaat het volgens FNV MOOI bij de kappers mis. Zo om de drie jaar houden sociale partners een onderzoek om te zien of het beroep veranderd is. Deze gegevens zijn nodig omdat scholen daar hun lessen en examens op afstemmen.

Bij de kappers heeft vóór de zomer ook weer zo’n onderzoek plaatsgevonden. En wat blijkt, FNV MOOI kon zich niet vinden in de uitkomsten en vindt het onderzoek te smal uitgevoerd. Een (aankomend) kapper zou in onder andere te korte tijd te veel moeten kennen en kunnen.

En dat betekent dat er te veel druk op jongeren komt te liggen. Het kan toch niet zo zijn dat je jarenlang nauwelijks vrije tijd hebt en alleen maar moet leren, en dat de opleiding langer zal gaan duren, enzovoort. Velen zullen dat gewenste niveau uit het onderzoek niet kunnen halen en dat betekent dat jonge mensen eerder zullen afhaken voor dit beroep. FNV MOOI pleit daarom voor een uitgebreider onderzoek; dat zal ongetwijfeld een andere uitkomst laten zien.”

Marga Patijn

voorzitter FNV MOOI