Leden FNV MOOI massaal tegen inhoud nieuwe cao

Column Marga Patijn, MOOI Lijfstijl 1, 2018

Februari 2018

Onlangs bracht FNV MOOI naar buiten dat de leden de inhoud van de nieuwe kappers cao hebben afgewezen; te veel verslechteringen voor groepen werknemers en te weinig verbeteringen (zie ook www.laatste.nieuws.fnvmooi.nl). Een loonsverhoging van 2,5% en een jaar later nog eens 1,85% lijkt aardig, maar niet als je bedenkt dat de laatste loonsverhoging in juli 2015 was. Je moet dus 4 jaar met deze loonsverhoging doen, wat neerkomt op slechts 1% per jaar erbij. En dan maar hopen dat de volgende cao weer geen twee jaar op zich laat wachten anders blijft er van de 4% nog minder over. FNV MOOI vindt het ronduit slecht als je je werknemers op deze manier denkt te belonen, het imago van de branche knapt er niet van op.

Wat overblijft is dus een prachtig vak met een dienstverlening waar je klanten blij maakt, waar je hard moet leren en werken maar waar je steeds minder mooie arbeidsvoorwaarden voor terug krijgt. Natuurlijk zijn er ook werkgevers die het beter met jullie voor hebben, die je beter belonen, wij hopen dat jouw werkgever daar een van is.

Hoe nu verder?

Vakbond CNV heeft wel akkoord gegeven op de inhoud van de nieuwe cao, iets wat FNV MOOI onbegrijpelijk vindt. Maar het kan dus wel zijn dat er een cao komt die ook voor jou gaat gelden. Op dit moment zullen waarschijnlijk cao teksten gemaakt worden die aan de minister worden aangeboden om de cao algemeen verbindend te verklaren (wij zijn benieuwd hoe die eruit gaan zien). Wettelijk werkt dit zo. Wel onderzoekt FNV MOOI op dit moment wat hij kan en gaat doen om de kappers te helpen voor een betere beloning. FNV MOOI blijft strijdvaardig voor jou en voor jouw rechten als werknemer! Wij zullen het hier dan ook niet bij laten en zullen werkgevers blijven wijzen op hun verantwoordelijkheid en zorgtaak voor hun werknemers én de gezondheid van deze branche.

Wij houden je uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en het laatste nieuws. Houd hiervoor onze website ww.laatste.nieuws.fnvmooi.nl en onze social media in de gaten en mis het niet. Voor vragen kun je contact met ons opnemen via info@fnvmooi.nl of via 030-2314221.

FNV MOOI begrijpt dat de voorgestelde loonsverhoging overkomt als een redelijk aanbod. Echter, hier tegenover staan te veel verslechteringen voor jou als werknemer ten opzichte van de huidige cao zoals:

 • De loonsverhoging compenseert onvoldoende voor de jaren dat er geen cao is geweest. De loonsverhoging van 2,5% in mei 2018 en 1,85% in januari 2019 betekent vanaf de laatste loonsverhoging in 2015 gemiddeld slechts 1% per jaar voor jou erbij.
 • Door het nieuwe functie- en loongebouw wordt iedere werknemer in een nieuwe functie ingedeeld en kan het zijn dat jij straks een lager loon ontvangt ten opzichte van de huidige cao. Dit geldt voor bijvoorbeeld de huidige functie Haarstylist 3.
 • De persoonlijke toeslag die jij als gevolg van een lager loon ontvangt, vervalt bij het overstappen van werkgever én wordt niet meegerekend in (toekomstige) loonsverhoging(en).
 • De 1,85% loonsverhoging in januari 2019 is niet voor iedereen. Als jij in een lagere functie wordt ingedeeld, zal dit percentage namelijk niet over je persoonlijke toeslag worden uitbetaald. Of dit ook geldt voor de 2,5% in mei 2018, is FNV MOOI niet bekend.
 • Doorstromen naar een hogere functie wordt voor groepen werknemers straks moeilijker (dit geldt bijvoorbeeld voor een derdejaarsleerling). Dit kan je dan € 200,- per maand schelen ten opzichte van de huidige cao.
 • Loongebouw B blijft behouden, maar zonder dat goed berekend is of genoeg werknemers minimaal 2% provisie ontvangen. Dit ondanks eerder gemaakte afspraken tussen bonden en de ANKO. Er wordt niet opgetreden tegen werkgevers die nu ten onrechte gebruik maken van Loongebouw B, deze werkgevers worden zelfs tegemoet gekomen in de nieuwe cao.
 • De nieuwe cao bevat regelingen die vrij interpreteerbaar, niet objectief en niet meetbaar zijn. Dit verzwakt jouw positie als werknemer en zorgt voor vrij spel voor werkgevers. Zoals bijvoorbeeld de omschrijving dat je in de functie van Haarstylist ‘zelfstandig’ moet knippen.
 • De Salonmanager krijgt geen loonschaal, dus ook geen loonsverhoging. Ook de bedrijfsleider krijgt er in de nieuwe cao weer niets bij.
 • Er wordt verder geflexibiliseerd. Jouw werkgever kan straks drie dagen aanwijzen waar je verplicht bent te komen werken en ook jij mag 3 dagen aanwijzen wanneer je vrij bent. Beide moeten dit 24 uur van te voren aangeven. Deze regeling kan voor jou twee kanten op; lastig als je bijvoorbeeld kinderen hebt en ineens moet werken, of prettig als jij een extra vrije zaterdag wilt.

De positieve wijzigingen die n.a.v. ons eerdere bezwaar zijn aangebracht zijn:

 • De stagiaire ontvangt nu ook de loonsverhoging.
 • De diplomatoeslag blijft behouden.
 • De Crebo erkende opleiding wordt weer toegevoegd in de junior functies.
 • Er zijn twee functies omschreven voor de haarwerkers met een eigen loonschaal.
 • Ook de loonsverhoging kun je hier natuurlijk neerzetten, ook al is het over 4 jaar genomen niet veel. Daarbij is de loonsverhoging niet voor iedereen voldoende om de achteruitgang te niet te doen.

Marga Patijn

voorzitter