Ben je werknemer in de kappersbranche? Houd dan je brievenbus begin oktober in de gaten. Want dan ontvang je een envelop met een waarde van € 75,–. En die kun je gebruiken als je in 2011 een vaktechnische training of opleiding gaat volgen of hebt gevolgd. Dit bedrag komt naast de bepaling van de opleidingsstimulans.

In aanvulling van de informatie die je vindt in het magazine MOOI LIJFSTIJL 5/6 2011, geven we je hier extra informatie en antwoord op veel gestelde vragen.

GOOI DE VOUCHER NIET WEG! DEZE IS GELD WAARD

De werkgever kan het eerste halfjaar initiatief nemen jou, als werknemer, een vaktechnische training te laten volgen. Om gebruik te maken van de subsidie van de opleidingsvoucher kan dit alleen als jullie overeenstemming hebben over de opleiding of training (dus samen in overleg afspreken). Is er geen overeenstemming en is geen andere opleiding of training afgesproken kan jij zelf gebruik maken van de opleidingsvoucher. En kan je zelf een opleiding, training of workshop uitzoeken, op voorwaarde dat het om vaktechnische training gaat. Onderaan dit artikel vind je de lijst van vaktechnische handelingen. De eerste 75 euro wordt betaald door ke werkgever, de tweede 75 euro kan je de opleidingsvoucher voor gebruiken. Voorbeeld; kost de training 175 euro, krijg je 75 euro vergoed door je werkgever en 75 euro via de voucher. De laatste 25 euro bespreek je met je werkgever, het kan zijn dat je die zelf betaald of je werkgever kan dit aanbieden.

Heb je een meerjarenopleidingsplan afgesproken (samen, dus in overeenstemming met elkaar) op het gebied van vaktechnische trainingen en die is door jullie beiden ondertekend, mogelijk al in 2010, dan is de opleidingsvoucher voor je werkgever. Geef de voucher dan aan je werkgever, deze kan dan aanspraak maken op de 75 euro.

GOOI DE VOUCHER NIET WEG! DEZE IS GELD WAARD

Informatie uit MOOI LIJFSTIJL 5/6 2011

FNV MOOI stuurt werknemers dit voucher toe omdat zij jou willen stimuleren om vaktechnische cursussen en trainingen te volgen. Bijblijven op je vakgebied is voor elke kapper immers belangrijk.

Waar kun je het voucher voor gebruiken?

Als werknemer in de kappersbranche ontvang je in oktober een voucher waarmee je maximaal € 75,– kunt aanvragen bij het Brancheplatform Kappers. Het voucher kun je inzetten voor een vaktechnische training/cursus/workshop die je in 2011 gevolgd hebt. Het voucher kun je ook gebruiken als je een kappersbeurs of kappersevenement hebt bezocht (bijvoorbeeld de haarlijn). Met het voucher kun je onder voorwaarden een deel van de door jou gemaakte kosten vergoed krijgen. De maximale vergoeding bedraagt € 75,–. Let wel op dat de eerste € 75,– van de cursus/training of bezoek kappersevenement betaald moet worden door jouw werkgever. Kost een cursus bijvoorbeeld € 100,– dan betaalt jouw werkgever € 75,– en het Brancheplatform Kappers € 25,–. Kost een cursus € 150,– dan betaalt jouw werkgever € 75,– en het Brancheplatform Kappers ook € 75,– (maximaal). Werkgever en werknemer kunnen subsidie aanvragen. Als je werkgever in de eerste helft van 2011 in overleg met jou een vaktechnische training georganiseerd en betaald heeft, dan is het verplicht dat je het voucher overdraagt aan je werkgever. Je werkgever kan dan bij het Brancheplatform Kappers de subsidie van maximaal € 75,–aanvragen. Als je werkgever voor 1 juli 2011 niet met jou overlegd heeft over het volgen van een vaktechnische cursus en geen initiatief genomen heeft, dan kun je dit voucher zelf gebruiken. Je moet dan wel in 2011 een vaktechnische cursus/training/workshop gevolgd en betaald hebben.

Tot wanneer kun je de subsidie aanvragen?

Het Brancheplatform Kappers moet de subsidieaanvraag voor 1 maart 2012 ontvangen hebben. Dat geldt zowel voor de werkgever als voor de werknemer. Meer informatie en de exacte voorwaarden kun je eind september 2011 lezen op de website van het Brancheplatform Kappers: www.brancheplatformkappers.nl

De Vaktechnische handelingen zijn:

 • Voorbereiden van afspraken en klanten ontvangen
 • Analyse uitvoeren van haar en hoofdhuid
 • Een behandelplan op- of bijstellen in overleg met de klant
 • Organiseren en plannen van de haarbehandeling
 • Verzorgen van haar en hoofdhuid
 • Knippen en snijden van haar
 • (Ont)kleuren van haar
 • Ontkroezen van haar
 • Curling behandeling uitvoeren
 • Weaven
 • Föhnen en stylen van haar
 • Kappen van lang haar
 • Vormen van model afrohaar
 • Knippen van Virgin afrohaar
 • Visagie behandeling uitvoeren
 • Hairextension behandeling uitvoeren