Zo’n 10.000 werknemers en ZZP’ers zijn al lid van FNV MOOI. Waarom? Omdat FNV MOOI de grootste vakbond is voor Kappers & Visagisten & Nagelstylisten & Pedicures & Schoonheidsspecialisten & Wellness. FNV MOOI bestaat al ruim 80 jaar en weet als geen ander wat het vak inhoudt, hoe je instroomt in het vak, wat je nodig hebt om gezond je werk te kunnen blijven doen en welke risico’s je kan lopen. Daarnaast is FNV MOOI lid van de FNV Vakcentrale, waar bij al die bonden samen, maar liefst 1,3 miljoen mensen in Nederland bij zijn aangesloten.

Wat doet FNV MOOI? FNV MOOI is adviseur, voor als je vragen hebt over je werk en inkomen, bijvoorbeeld over scholing, je loon, vakantiegeld, het starten van een eigen bedrijf, de verplichte zorgverzekering en zwangerschapsverlof.

FNV MOOI is belangenbehartiger, voert overleg met de overheid, brancheorganisaties en met de FNV over de positie, het inkomen en de beroepsrisico’s, en we maken afspraken over gezond werken.

FNV MOOI is advocaat, als je als werknemer een conflict hebt met je werkgever of als je zzp’er bent en een geschil hebt met een leverancier, verleent FNV MOOI juridische bijstand.

FNV MOOI is onderhandelaar, over CAO’s, regelt kortingen zoals op zorgverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor ZZP’ers, producten en diensten en toegang op beurzen.

FNV MOOI vertegenwoordigt Kappers & Visagisten & Nagelstylisten & Pedicures & Schoonheidsspecialisten & Wellness. Deze branches hebben veel overeenkomsten maar ook veel verschillen. Bijvoorbeeld de kappersbranche heeft al heel lang een Collectieve ArbeidsOvereenkomst (CAO). In de andere branches van de uiterlijke verzorging wordt (nog) niet gewerkt volgens een CAO. Inmiddels is duidelijk dat het onderzoek om te komen tot een eerste CAO voor de Schoonheidsverzorging niet voor iedereen afgesloten kan worden. Om een CAO te laten gelden voor alle werknemers in een bepaalde branche, moet deze Algemeen Verbindend Verklaard worden door de minister. Hiervoor is bepaald dat de werkgeversorganisatie (Anbos) niet representatief is voor de branche. Dat is jammer, want de schoonheidsbranche verdient meer vindt FNV MOOI. We moeten er dan ook rekening mee houden dat er voorlopig geen CAO komt voor de Schoonheidsverzorging.

Ook voor de overige branches zou het mooi zijn om tot een CAO te komen, echter je moet je realiseren dat hoe minder werknemers in een branche werken, hoe kleiner de kans wordt om een CAO tot stand te brengen.